РУССКОЕ НАЗВАНИЕ
| ПЕРЕВОД
|
абрикос
| apricot
|
агар(-агар)
| agar(-agar)
|
ананас
| pineapple
|
анчоус
| anchovy
|
апельсин
| orange
|
арбуз
| watermelon
|
ассорти
| assortment; (шоколадное ассорти) assorted chocolates
|
базилик (специя)
| sweet basil
|
базиликовая паста
| sweet basil paste
|
баклажан
| aubergine
|
банан
| banana
|
банка
| jar; tin, can
|
баранина
| mutton, lamb
|
батон
| (белый хлеб) long loaf; (пищевое изделие продолговатой и округлой формы) stick; (батон колбасы) stick of sausage
|
белок (яйца)
| white (of an egg), egg white; (вещество) protein
|
белокочанная капуста
| white cabbage
|
белый гриб
| white mushroom
|
белый шоколад
| white chocolate
|
бисквит
| sponge (cake)
|
бифштекс
| (beef)steak
|
блин
| pancake
|
блюдо
| dish; course
|
блюдце
| saucer
|
болгарский перец
| sweet pepper
|
брокколи
| broccoli
|
булочка
| roll
|
бульон
| bouillon; broth, stock; (крепкий (говяжий) бульон) beef tea; (куриный бульон) chicken broth
|
бутерброд
| (piece of) bread and butter, sandwich
|
ванильная палочка
| vanilla stick
|
ванильная пудра
| vanilla powder
|
варенье
| jam
|
варить/сварить
| to boil, to cook
|
ветчина
| ham
|
взбивать (пенить)
| to beat up, to whip, to whisk
|
вилка
| fork
|
вино
| wine
|
виноград
| grapes
|
вкусный
| nice, tasty
|
всыпать
| pour in
|
вырезка (часть туши)
| undercut, sirloin, fillet; tenderloin (амер.)
|
вяленый
| dried
|
гаспачо
| gazpacho
|
гарнир
| garnish; side dish; (из овощей) vegetables
|
говядина
| beef
|
горох
| pea; peas
|
горчица
| mustard
|
горький
| bitter
|
горячий
| hot
|
готовить
| to prepare, to cook
|
грейпфрут
| grapefruit
|
грецкий орех
| walnut
|
гриб
| mushroom
|
груша
| pear
|
дайкон
| daikon
|
двууглекислый натрий (пищевая сода)
| sodium bicarbonate
|
декор
| decor
|
десерт
| dessert
|
десертное вино
| dessert wine
|
до готовности
| until done
|
до однородной массы
| until homogeneous paste is obtained
|
дорадо
| dorado
|
дор-блю / Дорблю
| Dorblu blue cheese
|
дыня
| melon
|
ежевика
| blackberries
|
есть/съесть
| to eat
|
жарить/зажарить
| to roast; to fry; to grill
|
желатин
| gelatin(e)
|
желе
| jelly
|
желток
| (egg) yolk
|
жюльен
| julienne
|
заварной
| brewing
|
заварное тесто
| choux pastry
|
заварной крем
| scalded cream; custard
|
завтрак
| breakfast
|
завтракать/позавтракать
| to (have) breakfast
|
заказывать/заказать
| to order; to reserve, to book
|
закуска
| appetizer; hors d'oeuvre; snack
|
горячая закуска
| hot appetizer
|
лёгкая закуска
| light snack
|
мясная закуска
| collation
|
холодная закуска
| cold snack
|
на закуску
| as / for a starter
|
заливное
| aspic, fish or meat in aspic / jelly
|
замачивать (погружать в воду)
| soak (steep / water / wet)
|
замешивать
| mix; (замешивать тесто) knead dough
|
замороженный
| frozen
|
запечь
| to bake
|
заправлять (класть в еду)
| dress (with), season (with), add
|
Захер (торт)
| Sacher
|
зеленый горошек
| green pea
|
зеленый лук
| spring onions
|
зелень (растительность)
| greenery, verdure; (овощи) greens; vegetables
|
измельчать
| (крошить) crumble up; (нарезать) to chop; (толочь, дробить) to crush, to pound; (перетирать) to grind
|
изюм
| raisins
|
икра
| (в рыбе) (hard-)roe; (после метания) spawn; (как продукт питания) caviar; (зернистая икра) soft caviar; (паюсная икра) pressed caviar; (грибная, баклажанная и т. п.) paste
|
имбирь
| ginger
|
инжир (плод)
| fig
|
йогурт
| yoghurt
|
кабачок
| vegetable marrow
|
какао порошок
| cocoa powder
|
капуста
| cabbage
|
карамелизовать
| to caramelize
|
карамель
| caramel
|
карри
| curry
|
картофель
| potatoes
|
кастрюля
| (sauce) pan
|
каштан (плод)
| chestnut
|
кедровый орех
| pine nut
|
киви
| kiwi
|
кислый
| sour
|
клубника
| strawberries
|
клюква
| cranberries
|
кнель
| quenelle
|
кожица
| (колбасы) sausage skin; (плода) peel
|
колбаса
| (large/slicing) sausage
|
консоме (соус)
| consomme sauce
|
конфета
| sweet, bon-bon; sweetmeat; candy (амер.)
|
коньяк
| cognac
|
корень
| root
|
корица
| cinnamon
|
корзиночка (пирожное)
| fluted-edge open pie; tartlet; baked shell
|
котлета
| rissole
|
картофельная котлета
| potato cake
|
котлеты по-киевски
| chicken Kiev
|
мясная котлета
| meat rissole
|
отбивная котлета
| chop
|
рубленая котлета
| rissole
|
рыбные котлеты
| fish cakes
|
кофе
| coffee
|
крахмал
| starch
|
крепин
| crepine
|
крепкий
| strong
|
кружка
| mug
|
кукуруза
| maize, sweetcorn
|
кумин
| cumin
|
кунжут
| sesame
|
курага
| dried apricots
|
куриный бульон
| chicken broth
|
курица
| chicken
|
ланспик / ланшпиг (бульон)
| aspic stock
|
лесной орех (фундук)
| hazelnut
|
ликёр
| liqueur
|
лимон
| lemon
|
лимонад
| lemonade
|
лимонная кислота
| citric acid
|
личи (китайская слива)
| litchi
|
ложка
| spoon
|
лук (репчатый)
| onions
|
лук дикий
| wild leek
|
лук-порей
| leek
|
лук-резанец
| chive
|
лук-рокамболь
| rocambole
|
лук шалот / шалот
| shallot
|
малина
| raspberries
|
мариновать
| marinate, pickle
|
маслина
| olive
|
масло
| butter; oil
|
масса (тестообразное вещество)
| paste
|
маскарпони
| mascarpone (cheese)
|
мёд
| honey
|
меланж
| melange
|
меню
| menu
|
мидии
| mussels
|
миндаль
| almonds
|
миска
| bowl, basin
|
молоко
| milk
|
молоко сгущенное
| condensed milk
|
молотый
| ground
|
морковь
| carrots
|
моцарелла
| mozzarella
|
мука
| flour;
|
картофельная мука
| potato flour / starch
|
кукурузная мука
| cornmeal
|
мука грубого помола
| meal
|
рисовая мука
| rice flour
|
рыбная мука
| fish meal
|
темпурная мука
| tempura flour
|
мусс
| mousse
|
мыть/вымыть посуду
| to wash up, to do the washing-up / dishes
|
мякиш
| crumb (soft part of bread)
|
мясо
| meat
|
мята
| mint
|
мята колосовая
| common mint, spearmint
|
мята лимонная
| bergamot mint
|
мята перечная
| brandy mint, peppermint
|
мята полевая
| corn mint
|
накрывать/накрыть (на) стол
| to set / lay the table
|
наливать/налить
| to pour (out)
|
напиток
| drink, beverage
|
нарезать кубиками
| to dice
|
нарезать на дольки
| to cut into segments
|
нарезать соломкой
| to cut into shreds
|
настой
| infusion, extract, tincture
|
нож
| knife
|
нори (лист нори)
| nori (nori sheet)
|
обваливать (покрывать чем-либо сыпучим, поворачивая с боку на бок)
| to roll (in)
|
обед
| dinner, lunch, midday meal
|
обедать/пообедать
| to have lunch/dinner, to dine
|
обжарить
| to fry (on all sides; all over)
|
овощи
| vegetables
|
огурец
| cucumber
|
оливка
| olive
|
оливковое масло
| olive oil
|
опенок
| honey agaric
|
орех
| nut
|
острый
| hot, spicy, strong, piquant
|
отбить
| to beat
|
отварной
| boiled
|
ошпаривать
| scald
|
панировать
| (в сухарях) to coat with breadcrumbs; (в муке) to coat with flour; to bread, to crumb
|
панировка
| breading
|
паприка
| paprika
|
пармская ветчина
| Parma ham
|
парфе
| parfait
|
пассировать
| to pass
|
пастилаж (изображение из теста)
| pastillage.
|
пахнуть
| to smell (of)
|
паштет
| paste; pate
|
пекинская капуста
| Chinese cabbage
|
печенье буше
| bouchee
|
перемешивать (размешивать)
| stir
|
перец
| pepper
|
перец болгарский
| sweet pepper
|
персик
| peach
|
песочное печенье
| shortbread, shortcake
|
песочный (о тесте)
| short
|
песто
| pesto
|
петрушка
| parsley
|
печь/испечь
| to bake
|
пиво
| beer
|
пирог
| pie; tart
|
пить/выпить
| to drink
|
пища
| food
|
пищевая пленка
| food plastic foil
|
пластина
| slice
|
по вкусу
| to one’s taste
|
подача
| serving
|
полукольцо
| semicircle
|
полуфабрикат
| half-finished / semi-finished product; (пищевые полуфабрикаты) prepared food, convenience foods
|
помидор
| tomato
|
помидоры (томаты) конфи
| tomatoes confit
|
помидоры (томаты) черри
| cherry tomatoes
|
посыпать
| strew (with), powder (with); sprinkle (with); (посыпать сахаром) sugar, (посыпать солью) salt, sprinkle with salt
|
пресное тесто
| unleavened dough
|
приправа
| seasoning; relish, condiment
|
припускать
| to simmer
|
пробовать/попробовать
| to try, to taste, to sample
|
проваривать / проварить
| to boil thoroughly
|
промывать (тщательно мыть)
| wash (well / properly / thoroughly)
|
пропаривать
| to steam (thoroughly)
|
пшеница
| wheat
|
пшеничная мука
| wheat flour
|
пюре
| puree;
|
картофельное пюре
| mashed potatoes, potato mash
|
яблочное пюре
| apple sauce
|
радиччо / радиккио (салат)
| radicchio
|
разрыхлитель
| baking powder, leavening agent
|
раскатывать
| roll (out); (раскатывать тесто) roll out the paste
|
распускать
| (растворять в жидкости) dissolve; (растапливать) melt
|
ржаной
| rye
|
рис
| rice
|
рисовая бумага
| rice-paper
|
розмарин
| rosemary
|
рукола
| rucola, rocket, roquette, arugula, Eruca sativa
|
рулет
| (из мясного или рыбного фарша) roll; (мясной рулет) beef roll, meat loaf; (кондитерское изделие) Swiss roll; (окорок) boned gammon
|
рыба
| fish
|
рыбное филе
| filleted fish
|
салат
| lettuce; salad
|
самбук
| elder; fruit-and-eggwhite jelly
|
сахар
| sugar
|
сахарный песок
| granulated sugar
|
сахарная пудра
| powdered sugar
|
свежий
| fresh
|
свёкла
| beetroot
|
свинина
| pork
|
сгущенное молоко
| condensed milk
|
сельдерей
| celery
|
семга
| salmon
|
сидр
| cider
|
сироп
| syrup
|
сковородка
| frying pan
|
слабый
| weak
|
сладкий
| sweet
|
слива
| plum
|
сливки
| cream
|
сливочный крем
| buttercream (butter cream)
|
смазать
| to smear (with)
|
смесь (результат смешивания)
| mixture; blend; mix
|
сметана
| sour cream
|
смородина
| currants; (красная / белая / чёрная смородина) red / white / black) currants
|
соевый соус
| soy(a) sauce
|
сок
| juice; (растений) sap (берёзовый сок) birch sap / wine; (фруктовые соки) fruit juices
|
солёный
| salty; salted; pickled
|
соль
| salt
|
сорбет (сорбе)
| sorbet
|
соус
| sauce; gravy; dressing
|
соя
| soya
|
специи
| spicery, spice(s)
|
стакан
| glass, tumbler
|
стерлядь
| sterlet
|
стол на двоих
| table for two
|
стручковая фасоль
| French beans
|
судак
| zander, pikeperch
|
суп
| soup
|
суфле
| souffle
|
сухари панировочные
| bread crumbs
|
счёт
| bill
|
сыр
| cheese
|
сыр твердый
| hard cheese
|
сыр творожный
| curd cheese
|
сыр филадельфия
| cheese Philadelphia
|
сырный шарик
| cheese ball
|
сырой
| raw, uncooked; green, unripe
|
тарелка
| plate
|
твиль
| tuile
|
творог
| curds, cottage cheese
|
телятина
| veal
|
тесто
| (для хлеба) dough; (для пирогов и др.) pastry
|
тесто фило
| filo pastry
|
тимьян
| thyme
|
толчёный
| pounded, crushed; (дроблёный) ground; (толчёный миндаль) ground almonds
|
томаты конфи
| tomatoes confit
|
томаты черри
| cherry tomatoes
|
топленое масло
| melted butter
|
торт
| cake
|
тулипное тесто
| tuille pastry
|
убирать/убрать со стола
| to clear the table
|
уварить
| to boil down
|
углекислый аммоний (карбонат аммония)
| ammonium carbonate
|
ужин
| dinner, supper, evening meal
|
ужинать/поужинать
| to have dinner/supper, to dine
|
уксус
| vinegar
|
форель
| trout
|
фарш
| stuffing; (мясной) minced meat; (для колбас) sausage meat
|
фасоль
| haricot beans (French / kidney beans); (стручковая фасоль) French beans
|
фенхель
| fennel
|
филе
| fillet; (рыбное филе) filleted fish
|
формировать (придавать форму)
| to form, to shape
|
фритюр
| frying fat
|
фрукт
| (piece of) fruit
|
хлеб
| bread
|
хотеть есть
| to be hungry
|
хотеть пить
| to be thirsty
|
цветная капуста
| cauliflower
|
цедра
| rind
|
цукини
| zucchini / courgette (in New Zealand, South African, and British English)
|
чай
| tea
|
чашка
| cup
|
черешня
| cherry; cherries
|
чёрная смородина
| blackcurrants
|
чеснок
| garlic
|
чечевица
| lentil(s)
|
чистить
| (фрукты, овощи) to peel; (орехи) to shell; (рыбу) to scale
|
чистить и потрошить рыбу
| to clean and gut fish
|
чистить курицу
| to clean chicken
|
чистить посуду
| to scrub (scour) dishes
|
шампиньон
| champignon
|
шафран
| saffron
|
шиитаке (гриб)
| shiitake
|
шпажка (шампур)
| skewer
|
шпинат
| spinach
|
эскабеш (соус)
| escabeche sauce
|
эссенция
| essence
|
яблоко
| apple (The parts of an apple are the skin, the flesh, the core, the seeds, the stem, and the leaves.)
|
яйцо
| egg
|